Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

 

Informáltan imádkozni,                  
                          imádságban cselekedni! 

 

Szeretettel köszöntünk  a Világimanap oldalán!

 

Mi az a Világimanap?

A Világimanap egy olyan egyszeri alkalom az évben, amikor egy egész estét szentelünk valamely ország alapos megismerésének. A Világimanapot a világ minden táján, minden évben ugyanakkor, egyszerre, egy időben rendezik meg a kisebb-nagyobb közösségek - március első péntekén. (Az aktuális Világimanap részletes bemutatásáért kattints ide.)

 

Mi is történik pontosan ezen az estén?

Kisfilmeken és beszámolókon keresztül messzi tájakra barangolunk, közelebbről megismerkedünk a világ másik felén élő emberek életével, hétköznapi örömeivel és nehézségeikkel. A megismerést közös énektanulással egybekötött imádság, valamint közös beszélgetés követi. A szeretetvendégségre elkészítjük és megkóstoljuk az adott ország nemzeti ételeit. A gyerekekkel – és örökifjú felnőttekkel – kreatív kézműves foglalkozásokon keresztül tesszük még kézzel foghatóbbá, élményszerűbbé és átélhetővé az este erkölcsi mondanivalóját.

 

Hol kerül megrendezésre?

Országszerte, több száz településen, a legváltozatosabb helyszíneken. A Világimanapnak otthont adhat egy művelődési ház, iskola, idősek otthona, templom, gyülekezeti terem, de tökéletes alkalom lehet egy baráti összejövetel, vagy iskolai foglalkozás – hittan, történelem, földrajz óra – keretében a világimanapi program egy-egy eleméhez nyúlni.

 

Hogyan vehetek részt a Világimanapon?

A Világimanapot, mint felekezetközi alkalmat, a helyi keresztyén közösségek szervezik március első péntekére! Bárki csatlakozhat a programokban gazdag, színes és tartalmas estéhez, akár szervező házigazdaként, akár érdeklődő látogatóként! Kicsiket és nagyokat, nőket és férfiakat egyaránt szívesen látnak és várnak ezen a kora tavaszi péntek délutánon! (Kedvcsinálóért kattints ide.)

 

Mi ennek az oldalnak a célja?

A weboldalon elérhető tartalmakkal a helyi alkalmak megszervezéséhez kívánunk segítséget nyújtani, valamint a látogatók számára információt adni az aktuális Világimanap programjáról. Ehhez támpontot adnak a tematikailag elkülönített információs „dobozok”.

Hírek rovatunkban pedig további, naprakész információkat osztunk meg a Világimanaphoz kapcsolódóan!

 

 

Találkozzunk március első péntekén!

 

NOBEL-BÉKEDÍJRA JAVASOLNÁK

Az ökumenikus Világimanap nemzetközi mozgalma világszerte már mintegy 100 éve és 170 országban tesz aktívan a békéért. Ezért indították a Vesztfáliai Evangélikus Nők 2018 elején azt a kezdeményezést, amelynek célja az, hogy kezdeményezzék a Nemzetközi Világimanapi Bizottság felterjesztését a Nobel-békedíjra.

A Nobel-békedíj a hat Nobel-díj egyike, amelyet Norvégiában, az osloi Városházán szoktak átadni. A díjjal olyan természetes vagy jogi személy munkásságát méltatják, aki „a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.” A jelöléseket kiválasztott személyek szűk köre teheti meg. Ebbe a körbe korábbi díjazottak, a nemzetgyűlések és kongresszusok tagjai, egyetemi tanárok, nemzetközi bírók és különleges tanácsadók tartoznak. A norvég parlament tagjai közül választott öttagú Nobel-bizottság, választja ki a díjazottakat. (Forrás: Wikipedia)

A Nemzetközi Világimanapi Bizottság jelölésének kezdeményezéséhez a Hessen-i és a Nassau-i Tartományi Nőszövetségek is csatlakoztak. A Magyarországi Nemzeti Világimanapi Bizottság, a MEÖT Női Bizottsága is támogatja ezt a kezdeményezést, és bíztatja a közösségeket, hogy a még rendelkezésünkre álló rövid idő alatt, minél több aláírást gyűjtsünk össze. 

Támogatásukban bízva, testvéri köszöntéssel!

B.Pintér Márta, MEÖT Női Bizottság elnöke
P. Tóthné Szakács Zita, MEÖT Női Bizottság tagja
Szederkényi Kornélia, Világimanapi Munkacsoport koordinátora
***
Frissítés: 2017. december 11.
 
Köszönjük mindazoknak, akik támogatásuk jeléül, aláírásukkal hozzájárultak a kezdeményezéshez! A megadott határidőn belül beérkezett, összesen 256 db aláírást a mai napon továbbítottuk a német szervezők részére.

Események

Világimanap 2019 - Szlovénia   Még 10 nap az alkalomig!