Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
 
A 2019-es Világimanapi előkészítőre itt tud regisztrálni!

 

Informáltan imádkozni,                  
                          imádságban cselekedni! 

 

Szeretettel köszöntünk  a Világimanap oldalán!

 

Mi az a Világimanap?

A Világimanap egy olyan egyszeri alkalom az évben, amikor egy egész estét szentelünk valamely ország alapos megismerésének. A Világimanapot a világ minden táján, minden évben ugyanakkor, egyszerre, egy időben rendezik meg a kisebb-nagyobb közösségek - március első péntekén. (Az aktuális Világimanap részletes bemutatásáért kattints ide.)

 

Mi is történik pontosan ezen az estén?

Kisfilmeken és beszámolókon keresztül messzi tájakra barangolunk, közelebbről megismerkedünk a világ másik felén élő emberek életével, hétköznapi örömeivel és nehézségeikkel. A megismerést közös énektanulással egybekötött imádság, valamint közös beszélgetés követi. A szeretetvendégségre elkészítjük és megkóstoljuk az adott ország nemzeti ételeit. A gyerekekkel – és örökifjú felnőttekkel – kreatív kézműves foglalkozásokon keresztül tesszük még kézzel foghatóbbá, élményszerűbbé és átélhetővé az este erkölcsi mondanivalóját.

 

Hol kerül megrendezésre?

Országszerte, több száz településen, a legváltozatosabb helyszíneken. A Világimanapnak otthont adhat egy művelődési ház, iskola, idősek otthona, templom, gyülekezeti terem, de tökéletes alkalom lehet egy baráti összejövetel, vagy iskolai foglalkozás – hittan, történelem, földrajz óra – keretében a világimanapi program egy-egy eleméhez nyúlni.

 

Hogyan vehetek részt a Világimanapon?

A Világimanapot, mint felekezetközi alkalmat, a helyi keresztyén közösségek szervezik március első péntekére! Bárki csatlakozhat a programokban gazdag, színes és tartalmas estéhez, akár szervező házigazdaként, akár érdeklődő látogatóként! Kicsiket és nagyokat, nőket és férfiakat egyaránt szívesen látnak és várnak ezen a kora tavaszi péntek délutánon! (Kedvcsinálóért kattints ide.)

 

Mi ennek az oldalnak a célja?

A weboldalon elérhető tartalmakkal a helyi alkalmak megszervezéséhez kívánunk segítséget nyújtani, valamint a látogatók számára információt adni az aktuális Világimanap programjáról. Ehhez támpontot adnak a tematikailag elkülönített információs „dobozok”.

Hírek rovatunkban pedig további, naprakész információkat osztunk meg a Világimanaphoz kapcsolódóan!

 

 

Találkozzunk március első péntekén!

 

Országismertető

Sokszínű Suriname

A 2018. évi Világimanap programját a suriname-i asszonyoknak köszönhetjük. Magyarországnyi méretű hazájuk Dél-Amerika északi részén fekszik, és Holland-Guyanának is nevezik, amely egykori gyarmati mivoltára utal.

 

Méltán nevezik a ’legek’ országának is, ugyanis a világ egyik legritkábban lakott országa, népessége mindössze 500.000 fő. Bár azért érdemes megjegyezni, hogy hozzávetőleg még egyszer ugyanennyien él(het)nek az európai anyaországban, Hollandiában. A 2017. évben bemutatkozó Fülöp-szigetek 102 millió fős népességével éles kontrasztban áll ez a picinyke dél-amerikai ország.

Suriname a világ legszínesebb etnikai összetételű országai közé tartozik, ugyanis multikulturális népességét a gyarmati története során az itt élő bennszülött indiánok, az egykoron behurcolt afrikai rabszolgák, a kínai, indiai és jávai bérmunkások, valamint a holland gyarmatosítók leszármazottai alkotják. E sokszínű társadalomban a nyelvi kapcsot sokkal inkább az ún. sranan nyelv, sem mint a hivatalos holland jelenti.

Az etnikai sokszínűség a nyelvben, kultúrában és a gasztronómiában egyaránt megmutatkozik. Példaértékű lehet számunkra az, hogy a különböző tradíciókból eredő feszültségek ellenére, a különböző vallási felekezetek mennyire békésen megférnek egymás mellett. Az európai keresztyénség a herrnhuti testvérek közvetítésével jutott el Suriname-ba.

Páratlan természeti kincsei, a világon egyedülálló flórája és faunája szintén a legek közé emeli. Az ország 94%-át ugyanis máig esőerdők borítják, amelyek mélyén a mai napig fedeznek fel új fajokat.

Sajnos azonban az emberi mohóság ezt a rendkívül érzékeny térséget sem kíméli, ugyanis a bauxit- és aranybányászat napról napra csökkenti az esőerdőket, szennyezi a vízbázisokat, mérgezve ezzel az élővilágot.

Mindezek alapján érthető, hogy a suriname-i asszonyok saját országukban szétnézve, nap, mint nap rácsodálkoznak Isten teremtette világának szépségére. Ugyanakkor durván szembesülnek, szembesítenek azzal, hogy ezt a világot Isten a mi gondjainkra bízta, hogy vigyázzunk rá! Felelősséggel tartozunk érte!

Innentől kezdve a manapság olyan divatosan csengő szavak, mint fenntartható fejlődés, környezettudatos viselkedés, biodiverzitás, hulladékhasznosítás stb. már nem csak üres frázisok, hangzatos szlogenek, hanem az Isten által ránk ruházott felelősség gyakorlati eszközei, lehetőségei.

A környezetvédelem és a hulladékhasznosítás nem először témái a Világimanapnak. A suriname-i programot olvasva, szinte azonnal a 2014-ben megismert Egyiptom jutott eszembe. Azóta sem tudom kitörölni az emlékezetemből a ’kairói Teréz Anya’, Maggie Gobran könyvében (183. oldal) olvasott ambivalenciát: a nyomor szülte kairói szemétfeldolgozó rendszert 1992-ben a Rio de Janeiró-i ENSZ környezeti és fejlesztési konferencián példaértékűnek minősítették, ugyanis a szeméttelep lakói az összegyűjtött nagyvárosi szemét 85%-át újrahasznosítják! Hatalmas a kontraszt az üde, zöld, picinyke Suriname és a hatalmas, kopár Egyiptom között. Oly’ sok minden választja el egymástól e két ország asszonyait, mégis elénk hozzák ugyanazt a problémakört, az egyikük elszenvedőjeként, a másik a megelőzés fontosságára irányítva a világ figyelmét!

Becsüljük meg azt, hogy nekünk, itt Európa közepén, még van választásunk, szemben az egyiptomi hajléktalanok kényszer-szülte innovációival! Óvjuk meg környezetünket – kapcsoljuk le a villanyt, zárjuk el a csapot stb. És cselekedeteink közben mindvégig Jézus tanítását tartsuk szem előtt: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (János 15,5)

Szederkényi Kornélia

Suriname ismertető kisfilm:

 

 

Események

Világimanap 2019 - Szlovénia   Még 41 nap az alkalomig!