Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
 
A 2019-es Világimanapi előkészítőre itt tud regisztrálni!

 

Informáltan imádkozni,                  
                          imádságban cselekedni! 

 

Szeretettel köszöntünk  a Világimanap oldalán!

 

Mi az a Világimanap?

A Világimanap egy olyan egyszeri alkalom az évben, amikor egy egész estét szentelünk valamely ország alapos megismerésének. A Világimanapot a világ minden táján, minden évben ugyanakkor, egyszerre, egy időben rendezik meg a kisebb-nagyobb közösségek - március első péntekén. (Az aktuális Világimanap részletes bemutatásáért kattints ide.)

 

Mi is történik pontosan ezen az estén?

Kisfilmeken és beszámolókon keresztül messzi tájakra barangolunk, közelebbről megismerkedünk a világ másik felén élő emberek életével, hétköznapi örömeivel és nehézségeikkel. A megismerést közös énektanulással egybekötött imádság, valamint közös beszélgetés követi. A szeretetvendégségre elkészítjük és megkóstoljuk az adott ország nemzeti ételeit. A gyerekekkel – és örökifjú felnőttekkel – kreatív kézműves foglalkozásokon keresztül tesszük még kézzel foghatóbbá, élményszerűbbé és átélhetővé az este erkölcsi mondanivalóját.

 

Hol kerül megrendezésre?

Országszerte, több száz településen, a legváltozatosabb helyszíneken. A Világimanapnak otthont adhat egy művelődési ház, iskola, idősek otthona, templom, gyülekezeti terem, de tökéletes alkalom lehet egy baráti összejövetel, vagy iskolai foglalkozás – hittan, történelem, földrajz óra – keretében a világimanapi program egy-egy eleméhez nyúlni.

 

Hogyan vehetek részt a Világimanapon?

A Világimanapot, mint felekezetközi alkalmat, a helyi keresztyén közösségek szervezik március első péntekére! Bárki csatlakozhat a programokban gazdag, színes és tartalmas estéhez, akár szervező házigazdaként, akár érdeklődő látogatóként! Kicsiket és nagyokat, nőket és férfiakat egyaránt szívesen látnak és várnak ezen a kora tavaszi péntek délutánon! (Kedvcsinálóért kattints ide.)

 

Mi ennek az oldalnak a célja?

A weboldalon elérhető tartalmakkal a helyi alkalmak megszervezéséhez kívánunk segítséget nyújtani, valamint a látogatók számára információt adni az aktuális Világimanap programjáról. Ehhez támpontot adnak a tematikailag elkülönített információs „dobozok”.

Hírek rovatunkban pedig további, naprakész információkat osztunk meg a Világimanaphoz kapcsolódóan!

 

 

Találkozzunk március első péntekén!

 

Gyermek liturgia

 

„Aki befogadja ezt a gyermeket a nevemben, engem fogad be. S aki engem befogad, azt fogadja be, aki küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az az igazán nagy.” (Lukács 9:48)

VILÁGIMANAP GYERMEK SZEMMEL

 

A Világimanapi mozgalom kiemelt céljai közé tartozik a gyermekek helyzetének javítása világszerte. Éppen ezért, az éves programot előkészítő bizottságok mindig különös gondot fordítanak arra, hogy a felnőtt liturgia mellé a gyermekek számára is összeállítsanak egy kis imafüzetet.

 

Különösen fontosnak tartjuk a gyermekek bevonását a világimanapi részvételbe, hiszen belőlük lesznek pár év múlva gyülekezeteink új tagjai. A világimanapi program egy jó alkalom arra, hogy bővítsük hitbéli és általános ismereteiket a világról, a digitális ’kütyük’ világában fejlesszük kézügyességüket és kreativitásukat, és a közösség élményén keresztül érzékenyítsük őket embertársaik iránt.

A gyermekliturgia rövidebb, és játékos formában segít feldolgozni a világimanapi témát a gyermekekkel. A kis résztvevők szerepjátékok segítségével eljátszhatják és belehelyezkedhetnek a világ távolabbi pontján élő társaik helyzetébe. Átélhetővé válik számukra, hogy bizony más gyermekek, máshol, igen más körülmények között élnek.

A 2017. évi tapasztalat szerint „összességében érdeklődéssel és megdöbbenve nézték, hogy milyen körülmények között élnek a gyerekek a Fülöp-szigeteken. Ez hálára is indította őket saját körülményeik tekintetében. Jó volt látni, hogy összehasonlítják élethelyzeteiket a tőlük távol élő gyerekekével.

Másrészről a gyermekek számára észrevehetően önbizalmat adott a világimanapon való szereplés a felnőttek körében. Nagyon élvezik, hogy számítunk a segítségükre. Fontosaknak érzik magukat attól, hogy részt vehettek a liturgiában, a különféle szolgálatokban, új énekeket tanulhatnak, énekelhetnek annyi ember előtt.

A gyermekliturgiához készített útmutatóban összegyűjtött különböző színezők, kézműves foglalkozások és társasjátékok mind abban segítenek, hogy az ifi segítők és a felnőtt gyermekmunkások kreatívan dolgozhassák fel a témát. Az anyag és a téma rendkívüli gazdagságának köszönhetően külön alkalmakat vagy akár iskolai tanórákat lehet a Világimanapi előkészületek köré szervezni. Például az igei tartalomra (gyermek bibliaóra, hittanóra), az ország megismerésére (környezetismeret / földrajz, biológia), énekek tanulására (énekóra), dekoráció készítésére (rajzóra).

 

A 2016. évi, kubai alkalom nagyon tetszett a gyermekeknek, és azt mondták, szívesen jönnek máskor is. Petra megkérdezte „ugye most már mindig csinálunk Világimanapot?- én majd szerepelek JÉZUSNAK!” Egy másik apróság ezt mondta: „A felnőttek keveset mosolyognak, keveset játszanak, folyton dolgoznak. Jézus viszont szereti a gyerekeket, figyel rájuk, foglalkozik velük. Jézussal lenni jó.” Érthető, hogy a gyermekek jellemzően olyan közös programok iránti vágyakat fogalmaztak meg, amelyeken minőségi időt tölthetnek együtt szüleikkel és egymással, pl. „tanuljunk szerepet és legyen palacsinta parti” (Nóra), „sportos családi délután” (Tibi).

„Mi felnőttek, csak csodálkoztunk az ötleteiken!”

 

Események

Világimanap 2019 - Szlovénia   Még 41 nap az alkalomig!