Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Bemutatkozik a krajnai függő-szegfű

2019. február 13.

A vörös szegfű a szeretet, szerelem, csodálat és jótékonyság szimbóluma, muskátlival és rozmaringgal menyasszonyi csokorba kötve pedig a hűséget, a szerelmet és a reményt szimbolizálja. 

A hagyományos szegfű évszázadok óta érzelmeket fejez ki. A rózsákhoz hasonlóan a szegfű különböző színei is eltérő jelentéssel bírnak, ezért érdemes a színek jelentéséről még az ajándékozást megelőzően tájékozódni. Szlovéniában széles körben termesztenek vörös szegfűt, amelyet nemzeti virágként tartanak számon.

A szegfű tudományos elnevezése Dianthus caryophyllus. A nevében szereplő Dianthus két latin szó összetételéből ered: dios jelentése isten, anthos jelentése virág. Ebben a szóösszetételben tehát a szegfű az istenek virága.[i]

A szegfűnek hosszú története van; már az ősi rómaiak és a görögök is nagyra becsülték szépségét. A keresztyén hagyományok szerint, az első szegfű Szűz Máriának a halott fiáért hullatott könnyéből sarjadt.

A szlovén alpesi falvak ablakpárkányaiból leomló vörös szegfű már hosszú ideje megszokott, szemet gyönyörködtető látvány. Ma már összehangolt erőfeszítések folynak ennek az értékes őshonos szlovén virágfajtának a megőrzéséért.

Évszázadok óta, Szlovénia egyik legértékesebb virága az őshonos felső-krajnai szegfűfajta (kranjski nageljni, avagy gorenjski nageljni). Az ország északi részének szinte minden házát különböző árnyalatú, izzó vörös szegfűvel díszítették, míg végül a szegfű kulturális szimbólummá vált. A katonai szolgálatra induló fiatal férfiak hagyományosan két emléket kaptak kedvesüktől: egy szál szegfűt és egy rozmaring ágat. A szegfű gyakori motívum a műalkotásokon is, alakját a dekoratőrök és tervezők is szívesen használják fel munkáikban.

A felső-krajnai szegfű azért is közkedvelt fajta, mert egyedülálló a világon, sehol másutt nem fordul elő. Az igazi krajnai szegfű élénkvörös, a levelek világosabbak és kissé keskenyebbek, a sokkal dúsabb és kevésbé igényes svájci, avagy tiroli szegfűénél. Az illata is egészen különleges, és az esti órákban még intenzívebb. A szélsőséges hőmérsékletváltozásra is érzékenyebb és hajlamosabb a betegségekre. Jobban kedveli az északi és keleti, szélcsendes, hűvösebb helyeket. Valójában a fajta érzékenysége majdnem a kihalásához vezetett, mert a századfordulón a legtöbb helyen az ellenállóbb svájci, avagy tiroli fajta váltotta fel, amely sokkal jobban tűrte a nyári hőséget.

Ekkor a Szlovén Idegenforgalmi Egyesület kezdeményezésére, ’Az én országom szép és vendégszerető’ címmel, kampány indult az őshonos felső-krajnai szegfű megmentésére. 2000-ben a krajnai szegfű majdnem teljesen kihalt. Ezzel a kampánnyal a kertészeket a palánták termesztésére és értékesítésére, a fogyasztókat pedig a fajta megvásárolására és ápolására szerették volna ösztönözni. A kampány keretében előadásokat tartottak a krajnai szegfű neveléséről, gondozásáról és betegségeiről.[ii]

Darinka Mrak már tizenegy éve foglalkozik a krajnai szegfű termesztésével. Mint meséli, a krajnai szegfű nagyon érzékeny. Tiszta levegőre, sok folyadékra, műtrágyára van szükségük, de a legfontosabb számára a gondos, ápoló kezek és a kertész szeretete. „Beszélek hozzájuk, ápolom a virágaikat, és úgy nézek rájuk, mintha szerelmes lennék beléjük.” Egész évben virágoznak, és júliusban a legszebbek. Télen a hűvös alagsorban pihennek a virágok, és március közepén férjével együtt ültetik át őket.[iii]

A projekt keretében különleges díjakkal jutalmazták a legszebb virágokat nevelő szegfű-termelőket. A projekt olyannyira sikeres volt, hogy ma már számos észak-szlovén virágtermesztő országszerte értékesíti a felső-krajnai szegfűjét vevői körében, miközben a falvak abban versenyeznek, hogy melyik település teszi ki a legtöbb szegfűt az ablakokba és erkélyekre. Még a magasabb hegyi kunyhók ablakait is szegfűkkel díszítik; erre a célra a napfényre érzékeny őshonos fajta különösen alkalmas.

Az őshonos felső-krajnai szegfű újra-felfedezésének köszönhetően, ez a történelmi virág ismét hosszú évtizedekre a szlovén otthonok és települések méltó díszévé válhat.[iv]

Szegfű és rozmaring, a szlovén szerelmesek virága, © Dajka-Szederkényi Kornélia, 2018

 

[i] What Is The National Flower of Slovenia? 

[ii] Suzana P. Kovačič: A krajnai szegfű nevelése és ápolása 

[iii] Manca Perdan: Júliusban a legszebbek

[iv] Jaka Bartolj: The Slovenian carnation blossoms again