Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Rezka Arnuš, a 2019. évi borítókép festője

Rezka Arnuš 1953-ban a Metlika melletti Božakovo-ban született, egy paraszt család hét gyermekének egyikeként. Keményen dolgozott azért, hogy befejezze a középiskolát és elvégezhesse a gyógytornász főiskolát. Látásproblémái miatt 46 évesen nyugdíjba vonult és festeni kezdett.

 Családja körében él és alkot Dolenjske Toplice-ben. Férjezett, van két fia és három unokája. Szeret kertészkedni, tandem biciklizni a férjével, főzni, hangoskönyveket hallgatni. Mindezek mellett énekel egy kórusban és egy házi fitness csoportot is műkködtet. 2017-ben találkozott a világimanapi mozgalommal, amikor is meghívták egy, a 2019. évi programot előkészítő művészeti workshopra.

Látássérült amatőr művészként már 18 éve készít műalkotásokat. A látásélessége a normál érték 5%-a, ha van elég fény. Számos mentor irányítása alatt tanult festeni, a legnagyobb hatással azonban az akadémikus Jože Kumer volt rá.

Tagja a Mavrica Novo Mesto képzőművészeti társaságnak, az Artoteka Bela Krajina Črnomelj művészeti és kultúrális társaságnak, és a Dolenjske Toplice művészeti és kultúrális társaság képzőművészeti tagozatának.

Kedvelt motívumai a tájképek, csendéletek, a fehér szegfű, ámbár mostanában készít szobrokat, aktokat és absztrakt festményeket. Különleges stílusa ötvözi a hagyományos népi motívumokat, szimbólumokat és a belső érzésekkel és érzelmekkel.

Rendszeres résztvevője a művésztelepeknek és az ex-temporo festészetnek. Rezka munkái, amelyek számos díjat és kitüntetést nyertek, 17 önálló és több mint 200 csoportos kiállításon jelentek meg Szlovéniában és külföldön.

"Szívemből festek a szívemmel, az eszemmel és a kezeimmel. Ezért egyáltalán nincs is szükségem a szemeimre!"