Gasztronómia és Receptek

 

Egy falat Suriname

Kóstoljunk bele a Suriname-i konyha ételkülönlegességeibe

Suriname az egyenlítői övben helyezkedik el az Észak-atlanti óceán partján, így megtalálhatóak az országban egzotikus gyümölcsök és trópusi vizekben is számos élőlény szolgálhat a konyha ételeinek alapanyagaként. Az okra, padlizsán és a spárgabab a legelterjedtebb zöldségek közé tartoznak az országban. Ami a suriname-i konyhát igazán megkülönbözteti más dél-amerikai országok konyháitól, hogy nagy arányban használnak Surinamban leveles zöldségeket. A tayer (spenóthoz hasonló és helyettesíthető vele) a legnépszerűbb leveles zöldség. A legtöbb közülük keserű.

 

A kasszava másnéven, manióka vagy yuca, igen népszerű Surinamban. A manióka lisztet a marunok és az indiánok használták, hogy kenyereket készítsenek belőle. A növény gumója felszeletelve, majd megfőzve vagy párolva is használható alapanyag és az így elkészített ételt hívjuk telo-nak.

Suriname rizstermesztő ország, így nem meglepő módon a rizs az egyik legfontosabb ételük. A legismertebb típus a suriname patna, egy fehér, hosszúszemű, könnyed, puha rizs, mely az egész világon elterjedt.

Egyéb alap alkotóelemek például a manióka, burgonya, édes burgonya (batáta), spárgabab, lencse és a főzőbanán. Mindezek erősen befolyásolják és meghatározzák a suriname-i konyha jellegét.

Suriname 300 éven keresztül holland gyarmat volt, egészen 1975-ig, amikor függetlenné vált az ország. Ezen időszak alatt, az ország olvasztótégelye lett a különböző népeknek és vallásoknak, beleértve indiánokat, afrikai, ázsiai és európai népeket, zsidókat és hindukat egyaránt. A bevándorlók a világ minden részéről érkeztek és telepedtek le az országban, magukkal hozva a sajátos étkezési szokásaikat is. A munkások a helyi, elérhető alapanyagokból készítették el kedvenc ételeiket. Emellett magvakat, palántákat és betakarítás utáni terményeket is hoztak magukkal szülőföldjükről, hogy elkészíthessék kedvenc ételeiket. Mindez szervesen hozzájárult Suriname tradicionális konyhájának fejlődéséhez, hiszen minden új recept az ízek különleges keveredését eredményezik.

Vitába szállhatnánk tehát azzal, aki azt állítja, hogy a nemzeti ételük a csirke némi rizzsel és spárgababbal, mert jelentős ételeik pl. a saoto soup, telo, roti, földimogyoró leves, a pom és ugyanolyan fontos a Madam Jeanette paprika, ami egy erős, sárga chili paprika, melyet Surinamban termesztenek. Mindezek együttesen határozzák meg a suriname konyhát. A Madame Jeanette paprikáról tudni illik, hogy hosszabb, mint a gyakori Adjuma és erőssége megegyezik a Habanero paprikáéval.

Suriname sokszínű etnikai összetételéből eredően; a helyi hagyományok a konyhát is erőteljesen befolyásolják, így általában egy étel elkészítésének nem egy módját ismerik, hanem többfélével is találkozhatunk.

A pom mára egy tradicionális suriname-i étellé vált, mely valójában a helyi zsidóknak köszönhetően terjedt el. „Pom nélkül nincs születésnap” tartja a mondás Surinamban. Az is jól mutatja az étel jelentőségét, hogy 10 helyiből 9 a kedvenc ételeként fogja említeni. A pom egy ünnepi fogás minden összejövetelen, elsősorban a gazdag hústartalma miatt szeretik, azonban elkészítése meglehetősen időigényes.

Az ételek tekintetében az őslakosok szívesen készítik az ún. peprewatra nevű ételt – hús vagy halleves sok borssal/paprikával – és manióka kenyérrel; míg a maroon-ok az ún. Afingi’ avagy ‘Apiti’ levest készítik, hallal és manióka nokedlivel. A kreolok ünnepi étele a rizs; ‘pastei’ a csirkéslepény és a barna bab, de az indonézek számára fontos, hogy kerüljön az asztalra a ‘roti’ (lapos kenyér) csirkével, zöldségekkel és ’dhal’-lal (sárgaborsó). A jávaiak ‘rijsttafel’-t – egyfajta rizs-tapast - esznek szívesen, amely különböző kis tálkákban sült rizst, sült tésztát és zöldségeket tartalmaz, földimogyoró mártással. A kínaiak pedig a hagyományos ‘chow mein’-t, kevert sült tésztát fogyasztják.

A kreol konyha snackjei és desszertjei közé tartozik a ‘fiadu’ (vajjal, fahéjjal, cukorral, mandulával, mazsolával és ananásszal készült kelt tészta), a ‘boyo’ (maniókából és kókuszból készített sütemény, amely mazsolát, tojást, vanília kivonatot és lisztet is tartalmaz), a ‘dosi’ (manióka kenyér) és a ‘dokun’ (reszelt manióka kókusszal összekeverve, banánlevélbe csomagolva és így összepárolva).

A djelebie (édes sült indonéziai tészta), a ‘Kuih Ketayap’ vagy ‘Sri Lankan Pani Pol’ lágy kókuszos tekercs banán- és manióka chipsszel töltve Jávából, az édes ‘mooncakes’ holdsütemény és a 'ba-pao' (dinsztelt kenyér hússal töltve) Kínából.

Azért, hogy a szeretetvendégségre vagy csak úgy, kipróbálhassátok ezeket az ételkülönlegességeket, összeállítottuk nektek az alábbi receptgyűjteményt. A recepteket suriname-i oldalakról gyűjtöttük és önkénteseink hollandról fordították. Így derült ki munka közben, hogy ezek közül számos étel a mai holland konyha alap-fogásai közé tartozik. Ez sokat segített abban, hogy a recepteknél figyelembe vehessük a Magyarországon is elérhető hozzávalókat. Mindazonáltal mindenkit arra bátorítunk, hogy merészen kísérletezzen, variáljon a receptekkel kedve és ízlése szerint!

Jó étvágyat kívánunk!

 





Események

Világimanap 2019 - Suriname   196
© 2017 MEÖT, Női bizottság